Library
Torts
Malicious Prosecution
Εγγραφή “παράνομων” αλλοδαπών ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας
Last Update: September, 2016

Σύμφωνα με τον περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμο του 2002 (Ν. 141(Ι)/2002) οποιοδήποτε ενήλικο πρόσωπο με πλήρη ικανότητα δύναται να υποβάλει αίτηση για εγγραφή του ως πολίτης της Δημοκρατίας εφόσον πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

(α) είναι σύζυγος ή χήρος/α πολίτη της Δημοκρατίας·

(β) διαμένει με το/τη σύζυγο του στην Κύπρο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών·

(γ) είναι καλού χαρακτήρα·

(δ) προτίθεται να εξακολουθήσει να διαμένει στη Δημοκρατία ή να τελεί στην υπηρεσία της Δημοκρατίας και μετά την εγγραφή του ως πολίτη της Δημοκρατίας.

Μέχρι πρότινος, αλλοδαπός ο οποίος εισερχόταν ή παρέμενε παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία δε δύνατο να υποβάλει αίτηση για την εγγραφή του ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ωστόσο, με την εισαγωγή του Τροποποιητικού Νόμου 44(Ι)/2015, ο οποίος  δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας την 09/04/2015, η πιο πάνω απαγόρευση δύναται να αρθεί σε σχέση με «αλλοδαπό/ή σύζυγο Κύπριου πολίτη που παρέμενε παράνομα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές», κατά την κρίση του Υπουργού.

Relative Tags:
Publish Date: 29 May, 2015
Antria Aristodimou Antria is an Advocate – Legal Consultant. Antria was born in Limassol. She obtained her LL.B degree from the University of Cyprus in June 2013 and her LL.M in Maritime Law from the University of Southampton in December 2014. Antria joined our firm in July 2014 ...

Contact the Author

Advocates and Legal Consultants | Cyprus